07/06/2016 - Vergotedok

Een première voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dankzij bevoorrading en afvoer van de werf ‘Vergotedok’  via de waterweg

Cordeel is gestart met de bouw van een materialendorp aan het Vergotedok in de haven van Brussel.
Dit project is om diverse redenen zeer bijzonder. Het ontwerp van TETRA Architecten werd bekroond tijdens een internationale competitie als een van de meest duurzame bouwprojecten van EUROPA. Opdrachtgever  ‘Haven van Brussel‘ koos er bewust voor om maximaal gebruik te maken van het watertransport. Het vrachtverkeer voor de realisatie van dit project wordt op die manier sterk gereduceerd. De  nieuwbouw van twee loodsen (verbonden door een met een luifel overdekte buitenzone) is opgebouwd uit een complexe, ingenieuze staalstructuur. De aanvoer van de dakmodules, kolommen en liggers, goed voor ca. 850 Ton, worden door de staalfabriek van Cordeel geproduceerd en worden gemonteerd door haar medewerkers. Maar ook de prefab betonpanelen en dorpels die eveneens door Cordeel worden vervaardigd, zullen dankzij de directe ligging aan de Schelde te Temse rechtstreeks per schip worden getransporteerd naar de werf. Ook de afvoer van het afbraakmateriaal, het grondverzet en de sandwichpanelen volgen de waterweg.
Dit mooie, duurzame logistieke project vindt architecturale aansluiting in zijn binnenstedelijke omgeving. Het is een nieuwe stap in het herstructureringsplan van de kanaalzone. Ondersteund door het WTCB is dit tevens een pilootproject rond afvalbeheer. Bovendien voorziet Cordeel socio-professionele inschakeling voor werkzoekenden onder de vorm van een individuele opleiding. Een duurzaam project dus, in al zijn facetten.

De afbraakwerken van het toekomstige Bouwmaterialendorp werden woensdag 27 april officieel opgestart door Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Mohammed Jabour, Voorzitter van de Haven van Brussel.

Persbericht

Neem contact op

Vragen over dit bericht of andere zaken binnen Cordeel?

Neem contact op. We vertellen u er graag meer over.