Metaalconstructie

Gestaald voor de bouw

De afdeling metaalconstructie van Cordeel, is de laatste jaren sterk gegroeid. Vandaag leveren wij 450 tot 500 ton per maand afgewerkte producten af. Daar zijn grote metaalconstructies bij voor industriële gebouwen, maar ook bruggen, trappentorens, leuningen en vluchtdeuren. In de 11.000 m2 grote werkplaats kunnen stukken tot 40 ton worden gebouwd en in een toenemend aantal van die bouwprojecten speelt hogesterktestaal een belangrijke rol.

De state-of-the-art werkplaats

Begin 2010 nam Cordeel de nieuwe werkplaats van de metaalafdeling officieel in gebruik. Ze is gevestigd op de site van de voormalige Boelwerf. De nieuwe werkplaats diende zo te worden ontworpen dat alles wat de klanten vragen, er kan gemaakt worden.

Het gebouw is 198 meter lang, 55 meter breed en 13 meter hoog. Het is voorzien van zes rolbruggen van 10 ton en twee rolbruggen van 20 ton. De vier schuifpoorten en vier klapluiken zijn berekend op de aan- en afvoer van uitzonderlijk grote stukken.

Wat de klant vraagt…

Bij de meeste orders hoort een even uitgebreide als nauwkeurige omschrijving van het te leveren eindproduct. Soms blijkt zo’n beschrijving al eens te ontbreken. In dat laatste geval bepalen onze ingenieurs de meest geschikte staalsoorten, profielen, bouten… Zij tekenen alles in detail uit en leggen hun ontwerp ter goedkeuring voor. Zodra de klant groen licht geeft, worden de productiemachines aangestuurd op basis van de digitale gegevens in de ontwerptekeningen. Voor ons is het essentieel dat de klant krijgt wat hij nodig heeft.

Die klantgerichtheid loont. In de metaalafdeling van Cordeel bevinden zich continu circa 30 projecten in verschillende stadia van afwerking. Dat vereist uiteraard een zorgvuldige organisatie en tegelijk heel veel flexibiliteit.

Mens, milieu en machine

Alle lassers van de metaalafdeling zijn gecertificeerd en Cordeel investeert voortdurend in opleidingen en bijscholingen voor alle medewerkers. Maar een organisatie die soepel op alle omstandigheden kan reageren, moet niet alleen over ervaren en gemotiveerde medewerkers beschikken, zij moet ook investeren in de nodige geavanceerde apparatuur: bij Cordeel beschikken wij onder meer over de grootste boor- en zaagstraat die momenteel op de markt is te vinden. Ook onze pons-knipstraat en plasma-autogeen brandtafel zijn absoluut state of the art.’

Vanzelfsprekend besteedt Cordeel bijzondere aandacht aan de gezondheid en veiligheid van de medewerkers en aan de bescherming van het milieu. Alle lasrook wordt bijvoorbeeld afgezogen en op het dak van het gebouw staan zonnepanelen. Alle productiewarmte wordt gerecupereerd en om warmteverlies te voorkomen tijdens het laden en lossen, gaan de laadpoorten pas open wanneer ze van binnenuit worden vrijgegeven. Dit zijn uiteraard slechts enkele van de talrijke milieu- en veiligheidsmaatregelen die zijn getroffen.